• OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

            29. 10. 2023

            Októbrové dni sprevádzala našich škôlkarov téma "Jeseň života". Proces starnutia a kolobeh života sú pre deti v predškolskom veku ešte ťažko pochopiteľnou témou, samotnú "starobu" si však predstaviť dokážu. Stelesňujú ju ich starí, ba dokonca prastarí rodičia. Deti v tomto veku dokážu aktívne tráviť so svojou babkou a dedkom spoločný čas, vychutnávať si ich blízkosť a tešiť sa z ich prítomnosti. A rovnaké pocity sú zaručene aj na opačnej strane. 
            Pri príležitosti Októbra - mesiaca úcty k starším, zorganizovali pani učiteľky spolu s deťmi niekoľko pekných stretnutí. Chvíle odpočinku deťom spríjemnili viacerí starí rodičia čítaním rozprávok pred spaním, iní zas sprevádzali deti počas prechádzok, či s hrdosťou a slzičkou v oku si vychutnávali vystúpenia svojich vnúčat určené len a len pre nich - milovaných starých rodičov. 
            Čarovné chvíle zažili deti aj počas besedy s "dedkom z Oravy" a "Edkovou babičkou", ktorí im pútavou formou ponúkli pohľad do 20. storočia, kedy boli sami deťmi. Škôlkari sa dozvedeli, aké "to bolo kedysi", s čím sa deti hrali, ako a kde sa učili, bývali, cestovali... Otázok bolo neúrekom a my veríme, že tieto rozhovory pošteklili detskú fantáziu a predstavivosť :) 
            Október síce pomaly končí, avšak stretnutia s našimi seniormi nekončia. Čakajú nás ešte hudobné chvíle so speváckou skupinou Čeklísanky a vystúpenie našich Mačičiek a Myšičiek pre miestnych dôchodcov, na ktoré sa už teraz svedomito pripravujú.

          • TRADIČNÉ TLAČENIE KAPUSTY 😋

            27. 10. 2023

            Jeseň je na Slovensku spojená aj s mnohými zvykmi a tradíciami. Neodmysliteľnou súčasťou mnohých domácností je dodnes NAKLADANIE či TLAČENIE KAPUSTY DO SUDA. 

            Vlastnú "kvasenú" či "kyslú" kapustu si naložili aj deti z našej škôlky. Lebo práve takáto kapusta bude do zimy tým najlepším zdrojom živín a ochranným štítom proti vírusom. 

            Narezanú kapustu deti s pani učiteľkami nasolili, ochutili koreninami, pridali bobkový list z našej škôlkarskej záhrady a domáce jablká, nasadili si rukavice a miešali a miešali... Keď kapusta pustila šťavu, navliekli si "gumáky" na nohy a s citom ju tlačili do súdka. Poslednú vrstvu zaťažili kameňom, zatvorili a o mesiac sa môžeme všetci tešiť na poctivú kvasenú kapustu. Kým však prebehne fermentácia, deti ochutnali "takú hotovú" z kýblika z bernolákovskej kapustárne. Boli by ste prekvapení, ako im chutila (česť výnimkám 😊). Niektorí zjedli aj za misku a vypýtali si dupľu.

            Milí rodičia, niet lepšieho kráľa probiotík ako kyslej kapusty, preto vrelo odporúčame kýblik do chladničky, pre odvážnejších naložiť si vlastný súdok a každý deň z nej za hrsť zjesť. Nech sú zdravé deti v triede spolu v čo najväčšom počte celú zimu.

          • OD SEMIENKA KU CHLEBÍKU

            19. 10. 2023

            Isto budete súhlasiť, že vôňa čerstvo napečeného chleba patrí medzi tie najkrajšie. Najmä, ak máme hladné brušká. Chlieb má v kalendári právom svoj MEDZINÁRODNÝ DEŇ a deti z Materskej školy v Bernolákove ho išli 16. októbra osláviť kam inam, ako do lokálnej pekárne U KRÁĽA. O tom, že tu pečú poctivo, s láskou a z tých najkvalitnejších surovín, sa už väčšina z nás mala možnosť presvedčiť. No Janka Kráľová, majiteľka a oduševnená pekárka, nás na exkurzii zasvätila aj do detailného procesu výroby chleba a nechala nás nahliadnuť priamo do pece.
            Deti nadšene počúvali, ako z obilia, z ktorého vypadne zrnko, urobíme múku. Aká dlhá je cesta od semienka ku chlebíku a z akého obilia môžeme chlieb napiecť. Zo zrniek pšenice spoločne namleli múku, pridali vodu, voňavý kvások, soľ a potom už pozerali ako sa suroviny pod šikovnými rukami pani pekárky spojili do vláčneho cesta, ktoré potrebný čas odpočívalo v ošatke.
            Medzitým už pekárňou začal rozvoniavať čerstvo napečený chlieb. Či celozrnný, či pšeničný,  deti sa ho nevedeli dojesť a z lopárika zmizol do poslednej omrvinky.

            Ďakujeme celému tímu kváskovej Pekárne u Kráľa za starostlivosť, odborný, ale ľudský výklad, prístup
            a chutný chlieb pre naše deti.

            (Exkurzie sa zúčastnila 8. trieda)

          • PRÍRODA JE PRE NÁS DÔLEŽITÁ

            13. 10. 2023

            Environmentálna výchova je prirodzenou súčasťou života deti v našej materskej škole. Prostredníctvom nej chceme detí naučiť rešpektovať prírodu a chrániť ju. Deti sa v rámci rôznych environmentálnych aktivít dozvedajú, PREČO je ochrana prírody dôležitá a AKO k tomu môžu prispieť aj ony. 
            Jednou z obľúbených tém je téma RECYKLÁCIE. Deti o nej nie len hovoria, ale samé sa do nej zapájajú. 
            Vychádzku so zámerom vyseparovať triedny odpad a zhotnotiť vrátne fľaše podnikli deti a pani učiteľky z Myškovej triedy. Čo urobili so zarobenými peniažkami, je ich malým škôlkarskym tajomstvom 😊.

          • JESENNÉ "OPEKAČKY"

            13. 10. 2023

            Každoročne sa deti, rodičia a pani učiteľky z jednotlivých tried stretávajú v príjemnej atmosfére s vôňou ohňa a špekáčikov 😋
            Deti majú možnosť vyšantiť sa na našom krásnom a udržiavanom zadnom dvore, rodičia si oddýchnu pri rozhovoroch a spoločne si pochutnajú na dobrotách, ktoré si opečú nad ohníkom. Počasie je k nám túto jeseň obzvlášť veľkorysé, čo dodáva týmto príjemným chvíľam ešte príjemnejšiu atmosféru.
            Vďaka patrí aj nášmu pánovi školníkovi za starostlivosť o areál, prípravu ohniska a dozor. 😊

          • NA POTULKÁCH BERNOLÁKOVOM 🌳⛪🌲

            10. 10. 2023

            Krásne slnečné počasie začiatkom jesene pozývalo škôlkarov von. Nie len na školský dvor, ale aj do širšieho okolia so zámerom spoznať obec, v ktorej deti žijú a častokrát jej krásy nepoznajú. 
            Našimi turistickými cieľmi boli tri miestne kultúrno-historické pamiatky: Kaštieľ Theresia Chateau, zrekonštruovaný vodojem Várdomb, ktorý je súčasťou hradu Čeklís a Katolícky kostol sv. Štefana Uhorského so stĺpom hanby a pamätníkom Antona Bernoláka v jeho okolí.

            Okrem spoznávania si deti vychutnávali slnečné lúče, rozhovory s kamošmi, koooooopec gaštanov a po dobrom obede zaslúžený oddych v postieľke :) 
            Miest na vychádzky je v Bernolákove viac, preto sa už teraz tešíme na objavovanie tých ďalších.

            (vychádzky sa zúčastnila 6. a 8. trieda)

          • JABLKOVÉ RUŽIČKY z dielne našich Žabiek

            5. 10. 2023

            Téme jabĺk sa v škôlke venujeme na rôzne spôsoby. Jablká poznávame, pozorujeme v jablkových sadoch, kreslíme, maľujeme, modelujeme, čítame, spievame a recitujeme o nich, počítame ich, ochutnávame a.... PEČIEME Z NICH! 
            Deti zo Žabkovej triedy ich premenili na chutné a voňavé ružičky. Vyskúšali si svoju zručnosť pri krájaní cesta, natieraní lekváru, ukladaní nakrájaných jabĺčok a tvarovaní koláčikov do tvaru ružičky. Posypané škoricovým cukrom a natreté vajíčkom ich zverili do rúk našich kuchárok. Tie ich premenili na dobrotu, z ktorej sa naše Žabky veľmi tešili.👏🍎😋
             

          • Cvičenie na FITLOPTÁCH s Andrejkou

            5. 10. 2023

            V školskom roku 2023/2024 pribudlo k pravidelným športovým aktivitám v našej MŠ aj cvičenie na fitloptách. Deti cvičia pod pedagogickým ale aj odborným dohľadom pani riaditeľky Andrejky Oberta, ktorá je držiteľkou certifikátu Body stability ball pilates z Akreditovaného školiaceho centra aerobiku. Zábavnou a efektívnou formou si deti precvičia svalstvo, osvoja správne držanie tela, získajú stabilitu ale aj zrelaxujú. 

          • GÚĽALO SA GÚĽALO, TO ČERVENÉ JABĹČKO...🍎

            30. 9. 2023

            aždoročne sa naši škôlkari zúčastňujú exkurzie v jabloňových sadoch v Dunajskej Lužnej. Nebolo tomu inak ani tento rok. Deti privítali a exkurziou sprevádzali skúsení ovocinári ujo Milan a teta Halinka. Dozvedeli sa, aké ovocie sa v sadoch pestuje, akú starostlivosť si ovocné stromy vyžadujú, aké pomôcky ovocinári na ich ošetrovanie používajú a ako prebieha zber jabĺk. Deti mali možnosť spoznať a hlavne ochutnať niekoľko odrôd pestovaných v tomto sade. Najväčšiu radosť deťom urobili čerstvo odtrhnuté jabĺčka, ktoré si mohli odniesť domov. 

             

          • NA VÝSTAVE OVOCIA A ZELENINY

            26. 9. 2023

            Aj deti zo Žabkovej triedy sa zúčastnili Výstavy ovocia, zeleniny, kvetov a okrasných rastlín. Počas jej návštevy  rozpoznávali rôzne druhy plodov dozrievajúcich v našich záhradách na jeseň, pomenovávali ich a uvedomovali si význam ich konzumácie pre zdravie.
            Rodičia, ktorí mali chuť a možnosti, popustili uzdu fantázii a pomohli doma deťom s prípravou súťažných exponátov.  Deťom zo Žabkovej triedy sa podarilo získať 1. a 3. miesto. Emmke a Kristínke gratulujeme k výhre! Dievčatá získali diplomy a pre triedu jabĺčka. 🐸🍎  Ďakujeme!

          • BEZPEČNE S OBECNOU POLÍCIOU 🚓

            23. 9. 2023

            Aj tento rok zavítal do MŠ člen obecnej polície, aby sa s deťmi porozprával na tému Bezpečne na ceste do materskej školy. Deťom vysvetlil dôležitosť dodržiavania bezpečnostných pravidiel všetkých účastníkov cestnej premávky, porozprával sa s nimi o nebezpečenstvách súvisiacich s cestnou premávkou a o dôležitosti používania reflexných prvkov. 
            "Ujo policajt" trpezlivo odpovedal na množstvo zvedavých otázok, deťom poukazoval všetky tajomstvá svojej policajnej vesty a zahral si s nimi hru na Chodcov a autá. 
            Na budúci rok toto pozvanie určite zopakujeme. Pánovi Cesnekovi z Obecnej polície Bernolákovo ďakujeme za jeho čas a ochotu! 😊

          • NÁCVIK EVAKUÁCIE 👩‍🚒🚒

            23. 9. 2023

            18.09.2023 sa naša materská škola v spolupráci s obcou Bernolákovo a dobrovoľným hasičským zborom  zúčastnila nácviku evakuácie v prípade požiaru. Pre deti to bol veľký zážitok - niektoré sa "stratili" a boli úspešné nájdené, niektoré boli "nútené" opustiť budovu cez okno a niektoré si mohli nasadiť na hlavu "naozajstnú" hasičskú prilbu. Dobrovoľným hasičom z Bernolákova ďakujeme za zážitok, v ktorom sme spojili príjemné s užitočným 😊

    • Kontakty

      • Materská škola, Komenského 1, Bernolákovo
      • riaditelka@msbernolakovo.sk, zastupkyna@msbernolakovo.sk
      • +421917856803
      • Komenského 1, Bernolákovo, 900 27 Slovakia
    • Prihlásenie