• MORENA, MORENA, KDE SI PREBÝVALA? 🌬️

            29. 3. 2024

            Ľudové zvyky a tradície pomaly upadajú do zabudnutia. Dnešná mládež pozná len málo z toho, čo nám tu naši predkovia zanechali. V materskej škole sa však snažíme duchovné bohatstvo starých rodičov uchovávať a zaujímavou formou s ním oboznamovať aj naše deti. 
            Jedným zo zvykov, ku ktorému sa rok čo rok vraciame, je VYNÁŠANIE MORENY - slamenej figuríny odetej do ženských šiat stvárňujúcej slovanskú bohyňu zimy a smrti. 
            Moreny sme v škôlke vytvorili rovno dve: jedna skončila tradičným podpálením a hodením do vody (9. a 10. trieda) a druhá, usmievajúc sa z nástenky, nám pripomína zimu, s ktorou sme sa 20. marca rozlúčili (8. trieda).

          • MAREC, MESIAC KNIHY 📚

            29. 3. 2024

            Rozvoj predčitateľskej gramotnosti je každodennou súčasťou vzdelávania v MŠ. Deti už v tomto veku chápu, že čítanie a písanie je pre ne zdrojom užitočných informácií, vďaka ktorým môžu spoznávať okolitý svet. Dostatočne stimulujúce prostredie materskej školy, v ktorom dieťa dosiahne adekvátnu predčitateľskú úroveň, zabezpečí bezproblémový štart detí na základnej škole. 
            V materskej škole sa dieťa učí porozumieť počutému textu, odpovedať na otázky z neho vyplývajúce, reprodukovať ho, či výtvarne stvárniť. Získava tu aj tzv. knižné konvencie, v rámci ktorých spoznáva, aké má kniha využitie, ako "prichádza na svet", ale aj ako sa máme ku knihám správať. 
            A práve v mesiaci marec sme na problematiku kníh a literatúry ako takej, upriamili ešte väčšiu pozornosť. 

            Každá trieda sa aspoň na chvíľu premenila na kníhkupectvo či knižnicu a deti na predavačov či tety knihovníčky. Brali do rúk knihy, listovali si v nich, študovali ich časti a pomenúvavali ich. Naučili sa, akým dlhým procesom výroba knihy prechádza a kto každý za jej vznikom stojí. No a v neposlednom rade veľa, veľa počúvali. Rozprávky, príbehy, básne a riekanky v podaní pani učiteliek alebo šikovných druhákov, našich bývalých škôlkarov, ktorí k nám prichádzali, aby deti uspávali čítaním. 
            Tieto bežné aktiivity sa individuálne v triedach dopĺňali návštevou Obecnej knižnice, besedou s pani spisovateľkou Senajovou - Dobrodenkovou alebo pani knihovníčkou Hruškovou. 
            My v škôlke však knihy neodložíme ani v apríli. Urobte tak aj vy, deti sa času strávenému s Vami pri knihe určite potešia. 
             

          • VENOVANÉ NAŠIM SENIOROM

            17. 3. 2024

            Milou súčasťou nášho škôlkarskeho života sa stali pravidelné vystúpenia na podujatiach organizovaných miestnym Klubom dôchodcov. Vyčariť úsmev na tvárach generácii staršej o niekoľko desiatok rokov sa podarilo deťom aj počas kultúrneho programu pri príležitosti oslavy MDŽ, ktorý sa konal 16.03. v kultúrnom dome. 
            Pod vedením trpezlivých pani učiteliek si deti pripravili program s jarnou tématikou: trieda Myšiek sa premenila na kvetinky a trieda Žabiek predviedla jarné folklórne pásmo s hudobným doprovodom ochotného otecka. 
            Ďakujeme všetkým zúčastneným deťom, rodičom a pani učiteľkám, že si našli čas na peknú vec aj počas víkendu. 💕

          • VÍTANIE JARI S UJOM JANOM 🌞🌸

            16. 3. 2024

            Aj keď jar ešte "oficiálne" nezačala, cítime ju už vo vzduchu a vidíme všade vôkol nás. Tešíme sa z nej, lebo pre nás veľa znamená: môžeme tráviť viac času na čerstvom vzduchu, nechať sa štekliť slnečnými lúčmi a kochať sa rozkvitnutými mirabelkami na našom dvore... A takéto veľké zmeny treba osláviť! Tento rok nám s tým pomohol náš starý známy Ujo Jano z ďalekej Detvy, ktorý všetky deti aj pani učiteľky roztancoval na hudobno-zábavnom programe v kultúrnom dome. Zábava to bola ozaj parádna, veď posúďme sami: aj z fotiek cítiť tú detskú radosť a dobrú energiu. 
            "Ujo Jano, tešíme sa na ďalšie stretnutie!" 🤩

      • Kontakty

        • Materská škola, Komenského 1, Bernolákovo
        • riaditelka@msbernolakovo.sk, zastupkyna@msbernolakovo.sk
        • +421917856803
        • Komenského 1, Bernolákovo, 900 27 Slovakia
      • Prihlásenie