• NOVÝ PRÍRASTOK 🍎

            8. 4. 2024

            Naša MŠ je aj tento školský rok zapojená do programu ŠKOLSKÉ OVOCIE, ktorý je na Slovensku realizovaný s podporou EÚ.
            Všeobecným cieľom programu je prispieť k zvýšeniu spotreby ovocia, zeleniny alebo mlieka a mliečnych výrobkov u detí a prostredníctvom sprievodných vzdelávacích opatrení vplývať na správne stravovacie návyky detí a vytvárať pozitívny vzťah detí k poľnohospodárstvu.
            A tak, v súlade s týmto cieľom, sme za intenzívnej pomoci detí zasadili v areáli MŠ nový strom - jabloň odrody Jonaprice. Veríme, že vďaka našej starostlivosti oň, si budeme môcť o pár rokov pochutnať na šťavnatých plodoch. 

          • SPOMIENKOVÁ SLÁVNOSŤ

            7. 4. 2024

            Dňa 04.04.2024 sa pri kultúrnom dome konala spomienková slávnosť pri príležitosti 79. výročia oslobodenia obce Bernolákovo. Pietneho aktu kladenia vencov k pamätnej tabuli na priečelí KD sa napriek dažďu zúčastnili  aj naše deti z troch predškolských tried. Túto slávnostnú udalosť skrášlili spoločným spevom piesne Po nábreží koník beží. 

          • SVIATKY JARI 🐣🌸

            4. 4. 2024

            "Veľká noc už prešla, ja neokúpaná... Moja rozmarija v harčičku ostala, hojaže hoj..."

            Túto pieseň by nemalo dôvod zaspievať si žiadne dievčatko z našej materskej školy. Z nadšeného rozprávania detí po návrate z veľkonočných prázdnin si totiž sviatky jari a zvyky s nimi spojené užili všetci. 
            Dievčatá opisovalii, ako ich ockovia, bratia, kamaráti a susedia naháňali, "hádzali" do vane, šibali či pofŕkali dospeláckou voňavkou. No a chlapci, kupači, s úsmevom na tvári spomínali na "vedrá vody", krik dievčat a bohatú výslužku. Deti sa z týchto zážitkov úprimne tešili a my sa pre zmenu tešíme z toho, že sa tento pekný slovenský zvyk udržiava vo vašich rodinách aj naďalej.

            Veľká noc a veľkonočné tradície sú jednou z tém, ktorej v materskej škole venujeme patričnú pozornosť. Deti spoznali nielen podstatu tohto sviatku, ale aj regionálne zvyky, piesne či vinše... Naučili sa tiež mnoho o veľkonočných symboloch spojených s jarou a prebúdzaním prírody. Triedy zdobili bahniatka, rozkvitnuté konáriky, deťmi ozdobené vajíčka - kraslice či upletené korbáče.
            Pútavým zážitkom (nielen pre deti 😊) bola ukážka tradičného zdobenia veľkonočných vajíčok horúcim voskom, ktoré deťom predviedla šikovná pani učiteľka Janka Mechurová. Ďakujeme! 

          • MORENA, MORENA, KDE SI PREBÝVALA? 🌬️

            29. 3. 2024

            Ľudové zvyky a tradície pomaly upadajú do zabudnutia. Dnešná mládež pozná len málo z toho, čo nám tu naši predkovia zanechali. V materskej škole sa však snažíme duchovné bohatstvo starých rodičov uchovávať a zaujímavou formou s ním oboznamovať aj naše deti. 
            Jedným zo zvykov, ku ktorému sa rok čo rok vraciame, je VYNÁŠANIE MORENY - slamenej figuríny odetej do ženských šiat stvárňujúcej slovanskú bohyňu zimy a smrti. 
            Moreny sme v škôlke vytvorili rovno dve: jedna skončila tradičným podpálením a hodením do vody (9. a 10. trieda) a druhá, usmievajúc sa z nástenky, nám pripomína zimu, s ktorou sme sa 20. marca rozlúčili (8. trieda).

          • MAREC, MESIAC KNIHY 📚

            29. 3. 2024

            Rozvoj predčitateľskej gramotnosti je každodennou súčasťou vzdelávania v MŠ. Deti už v tomto veku chápu, že čítanie a písanie je pre ne zdrojom užitočných informácií, vďaka ktorým môžu spoznávať okolitý svet. Dostatočne stimulujúce prostredie materskej školy, v ktorom dieťa dosiahne adekvátnu predčitateľskú úroveň, zabezpečí bezproblémový štart detí na základnej škole. 
            V materskej škole sa dieťa učí porozumieť počutému textu, odpovedať na otázky z neho vyplývajúce, reprodukovať ho, či výtvarne stvárniť. Získava tu aj tzv. knižné konvencie, v rámci ktorých spoznáva, aké má kniha využitie, ako "prichádza na svet", ale aj ako sa máme ku knihám správať. 
            A práve v mesiaci marec sme na problematiku kníh a literatúry ako takej, upriamili ešte väčšiu pozornosť. 

            Každá trieda sa aspoň na chvíľu premenila na kníhkupectvo či knižnicu a deti na predavačov či tety knihovníčky. Brali do rúk knihy, listovali si v nich, študovali ich časti a pomenúvavali ich. Naučili sa, akým dlhým procesom výroba knihy prechádza a kto každý za jej vznikom stojí. No a v neposlednom rade veľa, veľa počúvali. Rozprávky, príbehy, básne a riekanky v podaní pani učiteliek alebo šikovných druhákov, našich bývalých škôlkarov, ktorí k nám prichádzali, aby deti uspávali čítaním. 
            Tieto bežné aktiivity sa individuálne v triedach dopĺňali návštevou Obecnej knižnice, besedou s pani spisovateľkou Senajovou - Dobrodenkovou alebo pani knihovníčkou Hruškovou. 
            My v škôlke však knihy neodložíme ani v apríli. Urobte tak aj vy, deti sa času strávenému s Vami pri knihe určite potešia. 
             

          • VENOVANÉ NAŠIM SENIOROM

            17. 3. 2024

            Milou súčasťou nášho škôlkarskeho života sa stali pravidelné vystúpenia na podujatiach organizovaných miestnym Klubom dôchodcov. Vyčariť úsmev na tvárach generácii staršej o niekoľko desiatok rokov sa podarilo deťom aj počas kultúrneho programu pri príležitosti oslavy MDŽ, ktorý sa konal 16.03. v kultúrnom dome. 
            Pod vedením trpezlivých pani učiteliek si deti pripravili program s jarnou tématikou: trieda Myšiek sa premenila na kvetinky a trieda Žabiek predviedla jarné folklórne pásmo s hudobným doprovodom ochotného otecka. 
            Ďakujeme všetkým zúčastneným deťom, rodičom a pani učiteľkám, že si našli čas na peknú vec aj počas víkendu. 💕

          • VÍTANIE JARI S UJOM JANOM 🌞🌸

            16. 3. 2024

            Aj keď jar ešte "oficiálne" nezačala, cítime ju už vo vzduchu a vidíme všade vôkol nás. Tešíme sa z nej, lebo pre nás veľa znamená: môžeme tráviť viac času na čerstvom vzduchu, nechať sa štekliť slnečnými lúčmi a kochať sa rozkvitnutými mirabelkami na našom dvore... A takéto veľké zmeny treba osláviť! Tento rok nám s tým pomohol náš starý známy Ujo Jano z ďalekej Detvy, ktorý všetky deti aj pani učiteľky roztancoval na hudobno-zábavnom programe v kultúrnom dome. Zábava to bola ozaj parádna, veď posúďme sami: aj z fotiek cítiť tú detskú radosť a dobrú energiu. 
            "Ujo Jano, tešíme sa na ďalšie stretnutie!" 🤩

          • AKO PSÍČEK A MAČIČKA... 🐶😺

            24. 2. 2024

            22.2.2024 navštívili deti v Kultúrnom dome Bernolákovo divadelné predstavenie “Ako psíček a mačička…”, ktoré prišli zahrať mladí bábkoherci z prešovského súboru Divadlo Babadlo.
            Toto milé a zábavné predstavenie vzniklo na motívy knihy “ROZPRÁVKY O PSÍČKOVI A MAČIČKE“ od Josefa Čapka. Deti sa tak dozvedeli, ako psíček a mačička umývali dlážku, ako piekli tortu, ktorú im napokon zjedol jeden zlý a maškrtný pes, ako našli bábiku, ktorá tenko plakala, lebo ju niekto zahodil. Divadelné predstavenie bolo spestrené veselými pesničkami. Ďakujeme bábkohercom zo súboru Divadlo Babadlo za nevšedný umelecký zážitok .

          • ČÍM CHCEŠ BYŤ...? alebo SPOLOČNE VZDELÁVAME BUDÚCE GENERÁCIE

            21. 2. 2024

            Výber pracovnej profesie patrí k najdôležitejším rozhodnutiam v živote. A aj keď sa očakáva, že predškoláci ešte nemusia mať jednoznačne premyslené svoje budúce povolanie, pri otázke „Čím chceš byť?“ mnohí z nich s iskrou v očiach vymenujú kreatívne, spoločensky zodpovedné alebo rodinné profesie.

            V rámci tematického týždňa "Čím budem?" (povolania) sa triedy zmenili na kováčstvo, kaderníctvo, hrnčiarstvo či veterinárnu ambulanciu. Deti si užili hru na policajtov, predavačky aj úradníkov. No a o tom, že práca úradníka nie je len vypisovanie a prekladanie dokumentov a pani predavačky nesedia len za pokladňou, sa mali možnosť presvedčiť počas exkurzie do Obecného úradu Bernolákovo a miestneho obchodu COOP Jednota deti z Rybičkovej triedy.

            Pán prednosta úradu, Juraj Ďorko, výborne zvládol organizáciu ich návštevy, starostlivo si vypracoval jej plán. Zamestnanci úradu ľudsky a s rétorikou prispôsobenou vekovej skupine 5 - 7 rokov názorne vysvetľovali podstatu svojej práce a na tvárach detí bolo vidno záujem.
            Poťažkali si historické matričné knihy, nahliadli do ich obsahu, pečiatkovali so skutočnými úradníckymi pečiatkami a dokonca si urobili skúšobnú nahrávku rozhlasu. A očakávanie v ich očiach, keď si mohli siahnuť na obrovskú zlatú reťaz starostu, by ste mohli krájať.

            V obchode deti pani vedúca previedla tajomnými skladovými priestormi, vysvetlila im systém zásobovania potravín, oboznámila ich s funkciou obrovského stroja na stláčanie kartónov, ukázala im jednotlivé tovarové oddelenia pre zákazníkov a deti sa zamysleli nad povolaniami, ktoré sa podieľajú na výrobe výrobkov.

            Ďakujeme aj touto formou obom subjektom za ochotu, čas a vôľu prispieť k vzdelávaniu budúcej generácie. Veď ktovie, či medzi deťmi nemáme budúceho pána starostu alebo člena predstavenstva spotrebného družstva.

          • SPOMIENKY NA DECEMBER 🎁

            2. 1. 2024

            Predvianočné obdobie sme si v škôlke vychutnali naplno. Z okien sa ozývali vianočné piesne, chodbami rozvoniavali medovníky, triedy sa premenili na rozprávkové komnaty rozžiarené svetielkami a výzdobou. 
            Vianočná nálada začala zapálením prvej adventnej sviece na vencoch, ktoré si deti vyrobili s pomocou pani učiteliek, pričom spoznávali podstatu a význam adventu a jeho symbolov. V nejednej triede začalo odpočítavanie dní zostávajúcich do vytúžených Vianoc.  
            Všetky deti tiež prispeli svojou troškou pri výzdobe spoločného vianočného stromčeka, ktorý zdobil vstupnú chodbu do materskej školy. 
            Pokojnú atmosféru prerušil príchod Mikuláša, anjela a ich dvoch pomocníkov - čertov, ktorí deti poriadne rozbláznili. Výmenou za pieseň či báseň dostali všetky deti sladkú odmenu.
            O pár dní prišla ďalšia návšteva: Lucie s chlapčenskými pomocníkmi povymetali kúty našich tried, aby odohnali všetky zlé sily a choroby. 
            Najväčším projektom, ktorý pred Vianocami v škôlke prebiehal, bol nácvik triednych besiedok. Deti neúnavne a trpezlivo pracovali. Vedeli totiž, že sa ich vynaložená energia premení na krásny program, ktorý bude tým najúprimnejším vianočným darom, aký môžu deti odovzdať svojim rodičom. A naozaj to tak bolo: všetky mamy a otcovia boli hrdí a dojatí zároveň. 
            Vianočné zvyky a tradície si deti priblížili pri triednych posedeniach, ktoré vyvrcholili rozbaľovaním darčekov (financovaných RZ pri MŠ). Boli to momenty plné radosti a splnených prianí. 
            Veríme, že tie Vaše, rodinné Vianoce, boli rovnako nezabudnuteľné ako tie škôlkarske.

             

          • ZAPOJILI SME SA DO LOGOPEDICKÉHO VÝSKUMU

            13. 12. 2023

            Na veľkosti slovnej zásoby našich detí nám mimoriadne záleží. Na Slovensku totiž stále chýba moderný nástroj použiteľný v logopedickej praxi na hodnotenie pasívnej a aktívnej slovnej zásoby. Aj preto sa naša materská škola rozhodla zapojiť do grantového projektu s názvom Slovná zásoba ako ukazovateľ vývinovej jazykovej úrovne monolingválnych a bilingválnych detí v predškolskom veku, ktorý realizuje Katedra logopédie PdF UK v Bratislave a Prešovská univerzita v Prešove.
            Cieľom projektu je vytvoriť a štandardizovať nástroj na posudzovanie slovnej zásoby u monolingválnych a bilingválnych detí v predškolskom veku, ktoré vyrastajú v rôznom jazykovom a sociálnom prostredí. Cieľom výskumu je tiež preskúmať úroveň slovnej zásoby u detí s jazykovými deficitmi. „V našej materskej škole máme veľa detí, ktoré vyrastajú v bilingválnych, dokonca aj trilingválnych rodinách, preto som presvedčená, že zapojenie sa do celonárodného projektu pomôže definovať vývinovú trajektóriu lexikálnych schopností slovenských detí. Týmto chcem poďakovať všetkým rodičom za dôveru a odsúhlasenie účasti ich dieťaťa na výskume slovnej zásoby, “ povedala Andrea Oberta, riaditeľka MŠ.

            Výskum prebieha priebežne od 28.11.2023 do januára 2024.

            Viac informácií o projekte: https://labdetskarec.fedu.uniba.sk/.

             

          • NAŠI NAJMENŠÍ 👧👦

            15. 11. 2023

            Od septembra uplynuli necelé 3 mesiace a pre našich drobcov z Motýlikovej a Včielkovej triedy nastali veľké zmeny. Postupne si zvykali na odlúčenie od mamičiek a svojich najbližších. Zoznamovali sa s prostredím a najmä si vytvárali citové väzby s pani učiteľkami, ostatnými dospeláckymi zamestnancami a novými kamarátmi zo škôlky. Denný režim sa im stal neodmysliteľnou oporou.
            V rámci aktivít sa deti stretli so svojimi najbližšími na opekačkách, vyrezávaní svetlonosov, potešili svojim vystúpením starkých, dozvedeli sa o význame dodržiavania dohodnutých pravidiel. V mesiaci november navštívili KD, a tak zvládli svoju prvú veľkú vychádzku.
            Deti sa naďalej zlepšujú v sebaobslužných zručnostiach – obliekaní, stolovaní, hygienických návykoch. Hravou formou sa učia básne, piesne, tance, pohybové hry, dramatizujú rozprávky, cvičia, na elementárnej úrovni sa oboznamujú s matematickými úlohami, rozvíjajú sa vo výtvarnom prejave...
            Tešíme sa z ich malých - veľkých výkonov! 🥰

          • VENOVANÉ NAŠIM SENIOROM

            12. 11. 2023

            Aj tento rok oslovil Klub dôchodcov v Bernolákove našu materskú školu, aby deti spestrili svojím vystúpením ich "Posedenie pri hudbe", ktoré sa 11.11. konalo v kultúrnom dome.
            Pri pódiu na námestí sa stretol veľký kŕdeľ detí. Jedni v slávnostnom oblečení, druhí v pestrých krojoch, všetci dobre naladení, nedočkaví a možno aj trošku nervózni. Už ich vstup do kultúrneho domu vyčaril na tvárach našich spoluobčanov - dôchodcov úsmev, ktorý sa miešal s dojatím.
            Po rozlúčke s rodičmi a príprave v zákulisí deti hrdo vstúpili na pódium. 
            Ako prvé sa predviedli deti z Myškovej triedy, ktoré zaspievali pieseň Jeseň - pani bohatá a zatancovali veselý párový tanec. Po ich vystúpení ich na pódiu vystriedali deti z Mačičkovej triedy, ktoré predviedli scénický tanček Semienka, zaspievali a zarecitovali pieseň a báseň s jesennou tematikou. 
            Deti tancovali, spievali a rozdávali úsmevy, čo diváci ocenili srdečným potleskom a pozvaním na ďalšie takéto posedenie. 
            Ďakujeme deťom, rodičom a pani učiteľkám, že venovali sobotné popoludnie dobrej veci. 💕
             

          • DEŇ ČERVENÝCH MAKOV

            12. 11. 2023

            11.11. o 11:11 sa rozoznenli bernolákovské zvony Kostola sv. Štefana, aby slávnostne otvorili pietnu spomienku na ukončenie 1. svetovej vojny známu ako Deň červených makov.

            K pamätníku venovanom obetiam I. a II. svetovej vojny uložili účastníci symbol tohto dňa - červené maky, čím si uctili obete vojnových konfliktov.

            Naši škôlkari mali možnosť vidieť na vlastné oči Čestnú stráž ozbrojených síl SR, ktorá predviedla oficiálnu vojenskú poctu spojenú s uložením vencov, vypočuli si niekoľko "dospeláckych" príhovorov, (ktoré možno trošku potrápili ich trpezlivosť, avšak čakanie deti napokon parádne zvládli 😊) a na záver s hrdosťou a detskou vážnosťou uložili vyrobené papierové maky k pamätníku. 

            Deťom, ich súrodencom a rodičom ďakujeme, že si našli čas počas soboty a reprezentovali našu MŠ na tejto oficiálnej udalosti obce. 

          • ŽIVOT VDÝCHNUTÝ KAMEŇOM

            6. 11. 2023

            Na začiatku bolo vedro plné riečnych okruhliakov z Váhu... Stačila štipka fantázie, správne vedenie a podpora detí pani učiteľkami, chuť tvoriť a "obyčajné" kamene sa zmenili na malé umelecké diela... Z kreativity našich škôlkarov máme veľkú radosť. Čo poviete, krásne, však? :) 

          • SVETLONOSI v našej škôlke

            30. 10. 2023

            Vyrezávanie jesenných plodov - na slovenských dedinách hlavne zemiakov a repy, je staré niekoľko storočí. Takto vyrezané plody zdobili príbytky našich predkov až do Všechsvätých a pripisovala sa im magická moc. Nazývali sa SVETLONOSI a ich pôvod je opradený tajomnou legendou. Neskôr sa tradičné jesenné plody nahradili známou oranžovou tekvicou. 
            V našej materskej škole nekladieme dôraz na "strašidelnú stránku" tohto zvyku. Vnímame ho ako súčasť jesenných tradícií, sústredíme sa na umelecké, estetické stvárnenie samotných svetlonosov a na spoločné chvíle, ktoré pri vyrezávaní strávia deti so svojimi rodičmi. 
            A Svetlonosov sme mali tento rok v škôlke ozaj neúrekom. Niektoré nám deti priniesli už hotové z domu, ďalšie si vyrezali na triednom podujatí so svojimi rodičmi. Iné deti zapojili svoju fantáziu - kreslili, maľovali, modelovali, či vytvorili krásny jesenný lampáš v tekvicovej farbe. 
             

          • TAJOMSTVO "DUŠIČIEK"

            29. 10. 2023

            Nie všetky deti majú možnosť stretnúť sa so svojimi starými rodičmi. Ich miesto je jedine v ich vlastných spomienkach alebo v príbehoch ocka či mamky. 
            O svojich predkoch sme sa v týchto dňoch rozprávali s deťmi aj v škôlke. Spôsobom primeraným veku sme otvorili tému kolobehu života, ktorý má svoj začiatok a aj koniec. 
            Najstaršie deti sa zoznámili so symbolikou a významom sviatku Pamiatka zosnulých, navštívili miestny cintorín, kde si svojich príbuzných, ktorí už nie sú medzi nami, uctili zapálením sviečky a minútou ticha.

          • OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

            29. 10. 2023

            Októbrové dni sprevádzala našich škôlkarov téma "Jeseň života". Proces starnutia a kolobeh života sú pre deti v predškolskom veku ešte ťažko pochopiteľnou témou, samotnú "starobu" si však predstaviť dokážu. Stelesňujú ju ich starí, ba dokonca prastarí rodičia. Deti v tomto veku dokážu aktívne tráviť so svojou babkou a dedkom spoločný čas, vychutnávať si ich blízkosť a tešiť sa z ich prítomnosti. A rovnaké pocity sú zaručene aj na opačnej strane. 
            Pri príležitosti Októbra - mesiaca úcty k starším, zorganizovali pani učiteľky spolu s deťmi niekoľko pekných stretnutí. Chvíle odpočinku deťom spríjemnili viacerí starí rodičia čítaním rozprávok pred spaním, iní zas sprevádzali deti počas prechádzok, či s hrdosťou a slzičkou v oku si vychutnávali vystúpenia svojich vnúčat určené len a len pre nich - milovaných starých rodičov. 
            Čarovné chvíle zažili deti aj počas besedy s "dedkom z Oravy" a "Edkovou babičkou", ktorí im pútavou formou ponúkli pohľad do 20. storočia, kedy boli sami deťmi. Škôlkari sa dozvedeli, aké "to bolo kedysi", s čím sa deti hrali, ako a kde sa učili, bývali, cestovali... Otázok bolo neúrekom a my veríme, že tieto rozhovory pošteklili detskú fantáziu a predstavivosť :) 
            Október síce pomaly končí, avšak stretnutia s našimi seniormi nekončia. Čakajú nás ešte hudobné chvíle so speváckou skupinou Čeklísanky a vystúpenie našich Mačičiek a Myšičiek pre miestnych dôchodcov, na ktoré sa už teraz svedomito pripravujú.

    • Kontakty

      • Materská škola, Komenského 1, Bernolákovo
      • riaditelka@msbernolakovo.sk, zastupkyna@msbernolakovo.sk
      • +421917856803
      • Komenského 1, Bernolákovo, 900 27 Slovakia
    • Prihlásenie